Výrobca priemyselných robotov prekonal očakávania

11.02.2015 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 11. februára (TASR) - Nemecký výrobca priemyselných robotov KUKA prekonal očakávania výsledkov za 4. kvartál, pričom dopyt po automatických systémoch bol vyšší než po jednotlivých zariadeniach. Informovala o tom agentúra Reuters.

Objednávky v 4. štvrťroku medziročne vzrástli o 9 %, pod čo sa podpísal výlučne nárast dopytu po automatických systémoch o 31 %. Naproti tomu segment robotiky zaznamenal pokles o 9 %.

Zisk pred zdanením a úrokmi (EBIT) sa medziročne zvýšil o 34 % na 44 miliónov eur, čím prekonal priemerný odhad analytikov v prieskume agentúry Reuters na úrovni 37 miliónov eur. Tržby stúpli o 32 % na 588 miliónov eur.

Spoločnosť KUKA, medzi ktorej veľkých klientov patria koncerny Volkswagen a Daimler, oznámila, že predaj systémov automobilkám bol mimoriadne vysoký v Európe, Číne a USA. Plus zaznamenal aj predaj výrobcom lietadiel. Napriek tomu objednávky z automobilovej branže, ktorá je najvýznamnejším zákazníkom KUKA, v 4. kvartáli vykázali pokles o 29 %.

Koncom minulého roka v rámci verejnej súťaže kúpila spoločnosť švajčiarsku logistickú skupinu Swisslog za 338 miliónov švajčiarskych frankov (323,23 milióna eur). Cieľom transakcie bolo posilniť pozíciu KUKA a znížiť jej závislosť od automobilového sektora.

(1 EUR = 1,0457 CHF)
 

Vyberte región